Bylinková studená mrkvová polévka. Ideální jídlo v letním období. Také je velmi výhodná tam, kde není možnost vařit, ale lze si jídlo připravit dopředu.
Suroviny (2 osoby)
500 g mrkve, 200 g podmáslí, 100 g celeru, 1/2 okurky, 1 lžička nastrouhané kůry s dokonale umytého citrónu, 1 lžička citrónové šťávy, 2 lžíce nakrájené pažitky, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce nakrájené bazalky, sůl, pepř, 4-5 kostek ledu.
Postup (Doba přípravy: asi 15 min)
Omyjeme a očistíme mrkev a jednu mrkvičku odložíme bokem. Zbylé mrkve nakrájíme na kousky a odšťavňovačem zpracujeme na šťávu.
Omyjeme celer a oloupanou okurku. Mrkev i celer nastrouháme na jemno. Okurku nastrouháme na hrubším struhadle.
Z mrkvové šťávy, poloviny nastrouhané zeleniny, podmáslí a citrónové šťávy
Mixérem nebo tyčovým mixérem vytvoříme jemné pyré, tak že studenou polévku smícháme se zbylou zeleninou, pažitkou, koprem a bazalkou a rozmixujem. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s kostkami ledu.
Tip
Pokud nemáte odšťavovač, připravte polévku s přírodně čisté mrkvové šťávy z láhve.
Výživná hodnota na porci
100 kcal/419 kJ · 5 g bílkovin · 1 g tuku · 16 g sacharidů
Mezi nejčastější důvody patří: