Pampeliškový med nebo sirup z květů pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání. Můžeme jím sladit čaj, mazat na chleba, nebo užívat na lžičce i několikrát denně.
Suroviny
Pampeliškový květ (rozkvetlý) 200-250 ks, citrón 1 ks (bio – chemicky neošetřen), voda 1 litry, třtinový cukr 1 kg
Postup
Rozkvetlé pampeliškové hlavičky sbíráme nejlépe dopoledne, dokud nelítají včely. Květy očistíme, zbavíme broučků. Ofoukáme a důkladně opláchneme vodou. Do připraveného hrnce vložíme čisté květy. Citrón nakrájíme na kolečka a zbavíme jadérek, pak jej vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme zhruba 12-16 minut na mírném ohni, pak odstavíme a necháme vychladnout.
Druhý den pampeliškový výluh přepasírujeme přes jemné sítko nebo lněný hadřík. Pak do výluhu přidáme třtinový cukr a vaříme na mírném ohni až do zhoustnutí za průběžného míchání. Horký med rozléváme do malých skleniček, které jsme si předem vyvařili. Med uchováváme v temnu a chladu.
Mezi nejčastější důvody patří: