Kvašenou zeleninu, nebo jinak "Pickles", můžeme směle zařadit do kategorie super potravin. Velmi jednoduše si ji vytvoříme sami doma. Můžeme využít jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo zdravou svačinku.
A co je nejlepší? Téměř nic nás to nestojí a díky tzv. mléčnému kvašení si doplníme tolik potřebná probiotika. Na výrobu můžeme použít téměř jakoukoliv zeleninu. My nejraději používáme to, co jsme nestihli z lednice spotřebovat.
Na fotografii je: cibule, květák, paprika, mrkev, kmín, oregáno.
Co budeme potřebovat
Suroviny
Postup (doba přípravy 10 min + kvašení)
Vodu převaříme a necháme vychladnout. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pokud chceme použít koření, pak smícháme s nakrájenou zeleninou v míse. Zeleninu buď promícháme nebo klademe ve vrstvách do připravené umyté sklenice. Podle množství použité zeleniny odměříme sůl, tu pak nasypeme do sklenice na zeleninu a zalijeme vychladlou vodou. Zelenina musí být celá ponořená do vody. Takto připravenou zeleninu zatížíme, sklenici uzavřeme a položíme na teplé místo. (My dáváme sklenici na vrchní díl kuchyňské linky tak, aby nikomu nepřekážela).
Po 5-7 dnech slijeme vodu. Kvašenou zeleninu můžeme podávat jako přílohu, svačinku nebo již skladovat v lednici.
Výživová hodnota na porci 50 g *
Bílkoviny 0,5 g, sacharidy 3,4 g, tuky 0,05 g, vláknina 2,0 g, 16 Kcal
* Hodnoty jsou orientační a liší se podle použité zeleniny.
Věděli jste, že..
Mléčným kvašením se zvyšuje obsah vitamínu C, využitelnost vitamínů řady B a dalších živin. Pickles běžně používaly naše babičky. Nejznámější ve formě kvašáků, kysaného zelí nebo čalamády. První zmínky o Pickles se objevují již ve starém Řecku. V současné době patří mezi nejznámější druhy kvašené zeleniny korejské KIMCHI, díky kterému zažívá Pickles renesanci. A my jsme za to jen rádi. Probiotikům ZDAR!!!
Mezi nejčastější důvody patří: