Opomíjená super potravina = MÁK

MÁK = SKVĚLÝ ZDROJ VÁPNÍKU, BÍLKOVIN A VLÁKNINY…

Bílkoviny z máku poslouží jako základní stavební kámen pro naše tkáně a svaly. Vláknina potěší naše střeva a zdravé tuky prospějí našemu srdci a cévám.

Česká republika se řadí mezi největší producenty máku, většina jde však na vývoz do zahraničí.

 

Mák obsahuje:

Vysoké množství bílkovin (20%), málo sacharidů (22%) a dostatek zdravých tuků (47%), vlákninu (10%) a vysoký podíl vápníku 1400 mg / 100 g.

(pro zajímavost – mléko obsahuje 100 mg vápníku / 100 ml)

Využitelnost vápníku se snižuje s užitím cukru. V české kuchyni se setkáme nejčastěji s mákem „na sladko“, což je veliká škoda.

 

Další výhodou máku je, že  pro naše trávení působí zásaditě.

Tato potravina je velmi podceňovaná. Její skvělé vlastnosti jí předurčují pro častější využití k přípravě jídel.

 

Makový olej

Semena máku obsahují 45-50 % oleje, který je dobře stravitelný s velkým podílem vitamínu E. Nedisponuje žádnými omamnými účinky. Olej je s mírnou vůni, až bez zápachu, jeho chuť je příjemná a vydrží déle, než jiné oleje, které dříve žluknou.

Využívá se k přípravě jídel, zvláčněni kůže, do koupele a také k průmyslovému použití.

 

TIP

Makové mléko

 

Objednejte se na konzultaci, poraďte se s odborníky, co konkrétně je pro Vás nejvhodnější nebo se podívejte se na zkušenosti našich klientů.

z našeho magazínu