Čočkovo řecký hrnec. Pokud máte rádi luštěniny, pak rozhodně vyzkoušejte tento recept.
Suroviny (pro 4 osoby)
1000 ml vody, 1 cibule, 3 stružky česneku, 1 velký brambor, 1 zelená paprika, 4 rajčata, 200 g hnědé (červené) čočky, 3 lžíce olivového oleje, 1 bobkový list, sůl, 2-3 lžičky instantního zeleninového vývaru, pepř, oregano
Postup (doba přípravy 20 min)
Nasekáme oloupanou cibuli. Očistíme stroužky česneku. Brambory omyjeme, rozpůlíme. Odstraníme stopku, jádřinec a bílá žebra z papriky. Dužinu nakrájíme na proužky.
Do vařící vody na chvíli vložíme rajčata, necháme okapat a oloupeme slupku. Odstraníme stopky a dužinu nakrájíme na kousky.
Přebranou čočku necháme okapat. Osolíme vodu a přidáme čočku, cibuli, česnek, olivový olej, bobkový list. Přivedeme do varu cca za 25 minut. Uvaříme doměkka (v tlakovém hrnci počítejme zhruba za 10 minut).
Přidáme papriku, rajčata a brambory. Čočkový hrnec dochutíme zeleninovým vývarem, solí pepřem a oreganem. Přikryjeme pokličkou. Necháme asi 10 minut vařit na mírném ohni, do změknutí bramborových kostek.
Výživná hodnota na porci
1porce obsahuje cca: 270 kcal/1130 kJ, 14 g bílkovin, 9 g tuku, 33 g sacharidu
Mezi nejčastější důvody patří: